БЪЛГАРСКИ | ΕΛΛΗΝΙΚΑ | ENGLISH

СТАТИИ

Болести предаващи се по полов път


През последните години спектъра на петте "класически" болести предаващи се по полов път се разшири доста.


1. Сифилис
В днешно време се среща по–рядко. Характерно за него е че раните по половите органи са гладки, ясно очертани,безболезнени и обикновенно зарастват напълно.
Рани могат да се появят и по маточната шийка, в устната кухина, перинеума, ануса и по гърдите. Заболяването е напълно лечимо.


2. Гонорея (Трипер)
Най–често засяга лигавицата на уретрата. При мъжете се проявява като остър уретрит, с изтичане на гъст секрет от уретралния отвор, докато при жените формите са от остри до безсимптомни.


3. Атипичен уретрит
Симптомите му наподобяват гонорейния уретрит.


4. Остри кондиломи
Причиняват се от човешкия папиломен вирус (HPV). Могат да се появят по половите органи,по устата и перинеалната област.
Най–честа е инфекцията при млади жени между 18 и 25 години. Могат да се предават при директен и индиректен контакт а също и чрез автозаразяване.
Терапията е задължителна и проследяването е на 3, 6 и 12 месеца.


5. Генитален херпес
Вирусът който причинява гениталния херпес (HSV) се дели на 2 типа 1 и 2. Независимо от типа клиничната картина е една и съща.
Причинява язвички по половите органи. Първичната инфекция е с по–тежки симптоми и може да се придружава и от системни изяви (общо неразположение, покачване на температура, главоболие и др.).
Ресидивите са обикновенно на същите места на първичната инфекция, едностранни и по–леки.
При рецидивите често има един продромален стадий, който се проявява с лек сърбеж, засилено влагалищно течение 48 часа преди обрива до поява на болки в седалищната област, в краката или ниско в корема (1-5 часа) преди обрива.
Появата на мехурчест обрив е най–честата изява. Те впоследствие се пукат и се заместват от повърхностни язвички.
Колкото по–рано започне лечението толкова и резултатите са по–добри. Много е важно да се избягва сексуален контакт докато траят обривите.
Вирусът може да се предаде и по време на безсимптомния период, но рискът е по–малък.
Употребата на презерватив намалява риска от зараза.


6. Инфекциозен обрив
Дължи се на вирус от група Poxvirus и се характеризира от множество пъпчици с цвета на кожата.
Автозаразяването се среща често. Ако се остави без лечение болестта може да причини големи вреди. Терапията е отстраняване от дерматолог.
Преди заболяването се срещаше по–често при деца по ръцете, лицето и тялото.


7. AIDS (СПИН)
Най–сериозният проблем в епохата ни. Дължи се на вирус (Human Immunodeficiency Virus) HIV.
Вирусът атакува и уврежда имунната система на организма. Заболяването се разпространява с много голяма скорост. В България всяка седмица има 2 нови случая на зараза.
Използването на презерватив е прост и резултатен метод за предпазване от инфекцията.


8. Хепатит В
Предава се по кръвен път и чрез биологичните течности(сперма, влагалищен секрет, слюнка).


9. Краста
Рядко заболяване. Дължи се на един микроорганизъм (Scarcoptes scabiei). Главният симптом е нощен сърбеж по цялото тяло главно в мишниците, половите органи, седалището, гърдите. Появяват се червени леко изпъкнали пъпчици между пръстите, коленете, седалището, по половия член и тестисите. Между членовете на едно семейство се предава без сексуален контакт. Болестта се нуждае задължително от терапия защото е много заразна.


10.Срамни въшки
Предават се чрез сексуален контакт но и чрез дрехите. Симптомите са силен сърбеж и малки пъпчици и мехурчета, които понякога кървят.


11. Мек шанкър

12. Венерически гранулом
Последните 2 болести са много редки и се предават по полов път.Информацията за тези заболявания е много важна защото трите сексуално преносими болести AIDS (СПИН), HPV (кондиломи) и HSV (херпес) имат размер на епидемия.
Подчертава се, че използването на презерватив и избягването на множество сексуални партньори ще ограничи разпространението на болестите предаващи се по полов път.

Статии


КОНТАКТИ

Адрес:
Атина,
ул Гувели 9-II и Илия Илиу 76,
Неос Козмос 2-ри етаж
до Метро спирка Неос Козмос
Телефони:
210 9331690 - кабинет
0030 6972 312 888 - мобилен
e-mail
elka_vacheva@abv.bg