БЪЛГАРСКИ | ΕΛΛΗΝΙΚΑ | ENGLISH

СТАТИИ

Заблуди и истини относно рака на гърдата.


Голяма част от информацията относно рака на гърдата, се възприема грешно от женското население. Прочетете слeдната статия и се опитайте да разграничите точната от грешната информация!Заблуда: Гърдите ми изобщо не ме притесняват. Ако ме заболят, тогава ще отида да се прегледам.
Истина: Ракът на гърдата, обикновенно не боли изобщо.
Появява се внезапно и расте коварно и безсимптомно.
Не чакайте да ви заболи гърдата или да опипате "нещо" за да отидете на лекар.
Ходете профилактично и редовно!Заблуда: Мастографията (Маммографията) ми е добра, значи не се нуждая от нищо повече. Догодина ще я повторя.
Истина: 5-10% от рака на гърдата, не се вижда на снимката. Това важи повече за младите жени, където млечните жлези са по плътни. Също когато тумора са намира на гранични места (към мишницата, ключицата или гръдната кост). В тези случаи, туморът може въобще да не се визуализира на Мастографията. Следователно се изисква клиничен преглед (палпация) и Мастография.Заблуда: Не правя всяка година Маммография, защото има вредно облъчване. Предпочитам ултразвук!
Истина: Дозата на Мастографията е минимална и съответства на 1/4 от дозата на една рентгенова снимка на белия дроб.Ултразвука обикновено се използва за:
1. Да се изследва някоя съмнителна находка от прегледа или Мастографията
2. При млади жени до 35 години, където рентгена се избягва;

Днес компютърната Маммография дава 30% по малко облъчване и предлага по качествен образ.Заблуда: Никой от моите роднини, няма рак гърдата. Значи не съм застрашена и нямам нужда да (търся).
Истината: Само 3 от 10 рака на гърдата се появяват при жени които имат наследствена обремененост. Следователно 7 от 10 са случайни и могат да се появят където и да е и когато и да е.Заблуда. Опипвам сама всеки месец гърдите си, ако открия нещо съмнително ще отида при специалист.
Истина: Самоизследвайте се, но не заобикаляйте лекарския профилактичен Мастологичен преглед, смятайки че (само-прегледа) е достатъчен.
Обикновено, а и от фактите с които разполагаме, за да може една жена да опипа 1 тумор, той трябва да е достигнал големина на орех, докато един опитен лекар ще го открие 2-3 години по-рано (при размер на грахово зърно).
По този начин са загубени ценни години!Извод: Добре е самоизследването да става, не за да замества годишния профилактичен преглед на гърдата от специалист, а като повод за извънредна консултация при случай на съмнителна находка.


Статии


КОНТАКТИ

Адрес:
Атина,
ул Гувели 9-II и Илия Илиу 76,
Неос Козмос 2-ри етаж
до Метро спирка Неос Козмос
Телефони:
210 9331690 - кабинет
0030 6972 312 888 - мобилен
e-mail
elka_vacheva@abv.bg