БЪЛГАРСКИ | ΕΛΛΗΝΙΚΑ | ENGLISH

СТАТИИ

Нови възможности в профилактиката на рака на шийката на маткатаТест Папаниколау играе важна роля за намаляване рака на маточната шийка. Той обаче продължава да бъде втори по честота след рака на гърдата при жената. Съществуват вече нови техники които спомагат за по голяма точност при контрола в резултат на което и профилактиката е по ефективна.


HPV вируса е задължителен фактор за развитието на рака на шийката, а също и за сериозните предракови изменения (CIN2 и CIN3). От 100-те и повече типа HPV вируси които са изолирани до днес 15 се откриват при рака на шийката и се смятат за високо рискови. Повечето жени се заразяват с някой от HPV вирусите още в началото на сексуалния си живот. Най-висока честота на зараза се наблюдава при младите жени (под 25 години). За щастие инфекцията при повечето, най-често има преходен характер. За да се задържи във времето една HPV инфекция и по този начин да се повиши риска от развитие на предракови и ракови изменения, съществена роля играят и някой други фактори. Например успоредна зараза с хламидия или херпес вирус, тютюнопушенето, сериозни психологични проблеми, а също и състояния на понижен имунитет.


HPV инфекциата предизвиква характерни изменения в клетките на шийката, които се откриват чрез цитологочното изследване (РАР теста). Този тест спомогна значително за намаляването на рака на шийката, но той обаче продължава да е втория по честота сред жените от цял свят.


Съгласно най-нови изследвания които се публикуваха в списанието на Националният институт по рака в САЩ (Jurnal of the National Cancer Institut) от януари 2009 откриването на HPV DNA превъзхожда като методика за контрол и профилактика на рака на маточната шийка. По специално откриването на HPV DNA с PCR има 35% по голяма чувствителност от РАР тест при откриване на сериозни предракови изменения (CIN2 и CIN3). Един отрицателен РАР тест не трябва да ни успокоява. Трябва да търсим през определени интервали от време и анализ на HPV DHA с PCR реакцията. И ако находката е положителна, трябва да направим колпоскопиия и биопсии за навременна диагноза и резултатна терапия на предраковите изменения.


ВНИМАНИЕ! РАР теста може да спаси живот!

Статии


КОНТАКТИ

Адрес:
Атина,
ул Гувели 9-II и Илия Илиу 76,
Неос Козмос 2-ри етаж
до Метро спирка Неос Козмос
Телефони:
210 9331690 - кабинет
0030 6972 312 888 - мобилен
e-mail
elka_vacheva@abv.bg